joi, 8 ianuarie 2009

Religia - materie FACULTATIVĂ

Religia îţi este băgată-n cap de mic de către părinţi, iar apoi de către profesori. Nu vreau să te fac să gândeşti altfel, ci doar să te înştiinţez despre dreptul tău de a accepta sau nu materia Religie, ea fiind un obiect FACULTATIV.
Profesorii sunt obligaţi prin lege să te informeze despre asta înainte de a ţi-o introduce printre materii. Probabil nici pe tine nu te-au informat.

Pentru a renunţa la religie, descărcaţi modelul de mai jos, completaţi spaţiile necesare şi mâine lăsaţi-o la secretariatul de la şcoala/liceul de care aparţii. Dacă ai sub 16 ani, ai nevoie de semnătura unuia din părinte/tutore.

În locul orei de religie poţi face orice alt lucru cum ar fi cititul unei cărţi la bibliotecă, practicarea unui sport sau repetarea unei lecţii pentru ora/ziua următoare.

Dă mai departe acest link indiferent de religie, e un drept ce-l au elevii dar e ţinut ascuns. Dacă tu preferi să faci ora de religie, e alegerea ta dar măcar ajută-i pe alţii să-şi afle drepturile, fă o faptă bună. Arată-le că nu se poate ţine ascuns un drept.


CERE-ŢI DREPTURILE!

zSHARE @ Cerere pentru retragerea materiei Religie - Peste 16 ani

9 comentarii:

  1. Cred că era mai sănătos dacă era facultativ măcar 1 dintre cele 100 de matematici din liceu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. drepturi, drepturi si iar drepturi...dar elevii din ziua de azi ce OBLIGATII mai au?...

    RăspundețiȘtergere
  3. dar mai au vreo obligaţie? în afară de ieşitul în pauză la fumat, mersul la băut cu gaşca (să nu pici de prost), altceva nu prea mai face nici un elev :) sunt tare curioasă câţi dintre revoltaţii din şcoli au mai citit o carte în ultimul timp, nu rezumate de pe "net"

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru că internetul a ajuns "net" pur şi simplu pentru că singurul lui scop în ziua de astăzi e pierderea vremii, vorbesc aici ca scop pentru elevi ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Dana, nu generaliza de la fiul/fratele tau.

    Va merg linkurile de download? Daca nu, ziceti-mi daca aveti timp care nu merg pentru a reuploada.

    RăspundețiȘtergere
  6. ORDIN nr. 3670/17.04.2001 cu privire la aplicarea Planurilor-cadru de învatamânt pentru liceu în anul scolar 2001-2002
    Art.5. Conform art. 9 din Legea învatamântului 84/1995 republicata, "planurile-cadru ale învatamântului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea. La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze ora de religie." În aceasta ultima situatie, elevul îsi va alege, în locul disciplinei Religie, o disciplina optionala.

    Obsrvati oameni buni ca specifca clar ca este disciplina optionala,si orice optional ales devine obligatoriu!

    RăspundețiȘtergere
  7. salut,

    eu pregatesc o lucrare de master pe tema religiei in scoli si as vrea sa inteleg exact care este situatia astazi.
    am gasit nenumarate articole de ziar si dispute pe tema, dar sincer tot nu mi-e clar.
    religia se preda in clasele I-XII sau I-VIII? este optionala sau facultativa?
    (ce confuz suna asta :)
    puteti sa ma ajutati?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu merg linkurile de download.
    Si chiar sunt necesare linkurile? Adica daca te duci la secretariatul scolii si zici ca nu mai vrei sa faci ora de religie, nu te ajuta?

    RăspundețiȘtergere